středa 21. dubna 2010

Hledání práce

Pro nalezení práce jsme měli tři možnosti - buď si práci zajistíme sami, nebo si ji najdeme na Job Fairu, nebo si vybereme z nabídky SA. Mezi těmito možnostmi je celkem značný cenový rozdíl, takže dobře zvažte, jakým způsobem si budete práci hledat. Zkusím se zde popsat jednotlivé možnosti.
Práci si zajistíte sami - Toto je ta nejlevnější, ale také nejsložitější možnost. Pokud se programu účastníte poprvé a nemáte žádné kontakty v USA, budete se asi muset hodně snažit, aby vám vůbec někdo odepsal, natož vás chtěl na léto zaměstnat. Rozhodně netvrdím, že to nejde, spíš si myslím, že tato možnost je pro zkušené účastníky WaT.
Práci si vyberete z nabídky SA - V případě, že si na přímé rozhovory se zaměstnavateli nevěříte, můžete využít nabídek SA, které se asi od ledna začaly objevovat na jejich stránkách. Ale pozor, dokonce i někteří z těchto zaměstnavatelů požadují pohovor, i když pouze neosobní - tzn. přes Skype. Tato možnost je samozřejmě nejdražší. V praxi to probíhá tak, že SA aktualizují cca každých 14 dní svou nabídku pozic, vy si z nich vyberete job svých snů, zavoláte svému koordinátorovi a on vám pozici zamluví, přičemž platí systém "kdo dřív přijde, ten dřív mele". Pokud si práci zamluvíte, už není cesty zpět, žádné změny již nejsou povoleny. Nabízených pozic je víc než dost, každý by si měl postupem času vybrat. Problém je, že ne vždycky seženete takovou práci, kterou byste chtěli dělat. Také se mi zdálo, že zaměstnavatelé požadují velmi brzký příjezd do USA (většinou konec května/začátek června), což ne každý může splnit.
Job Fairy - Pokud máte slušnou angličtinu, neměl by být problém si na Job Fairu práci domluvit. Obvykle Job Fair probíhá tím způsobem, že se osobně setkáte se zaměstnavatelem a vyjednáte si s ním podrobnosti práce - datum příjezdu a odjezdu, ubytování a další. Tento rok ale vzhledem ke krizi probíhala většina Job Fairů přes Skype, přímo do Prahy přiletěl myslím jen jeden nebo dva zaměstnavatelé. Na Job Fairy je nutné se registrovat, takže si hlídejte, kdy registrace začíná, jelikož kapacita jednotlivých setkání se zaměstnavateli je omezená a již byste se nemuseli vejít.

My jsme si práci nakonec našli na Job Fairu, jelikož jsme již od začátku chtěli do jednoho z Národních parků USA a účast přislíbily dokonce dva z nich - Glacier National Park a Yellowstone National Park. Z dalších zaměstnanců, kteří byli na Job Fairu, uvedu třeba McDonald's Hawaii, Hard Rock Café, Cedar Point Amusement Park a další. Většinou se jedná o zábavní parky či hotely. Pozice jsou rozmanitě různé, obvykle ale jde např. o číšníky, uklízeče, prodavače, obsluhu atrakce apod. Práce v NP obnáší jednu výhodu - zaměstnavatel vždy poskytuje ubytování a jídlo, které jsou navíc celkem levné. Nevýhodou je zase určitě vzdálenost od civilizovaného světa:)
Přihlásili jsme se tedy na Job Fair s Glacier a Yellowstone NP s tím, že si práci s jedním z nich prostě musíme domluvit.

Žádné komentáře:

Okomentovat